Wyślij odpowiedź 
Wentylatory 120mm 3pin - regulacja obrotów
Autor Wiadomość
Karol-PL Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 30
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #1
Question Wentylatory 120mm 3pin - regulacja obrotów
Witam wszystkich,

Posiadam płytę główną Asus M2N-VM DVI
Kupiłem 2 wentylatory: Arctic Cooling Fan F12 PRO

Mają one wtyczki 3pin, podłączyłem te wentylatory do płyty głównej w miejsca, które zaznaczyłem czerwonym kółkiem na zdjęciu:
[Obrazek: m2nvmdvi2.th.jpg]
Rozumiem, że płyta główna, nie może kontrolować obrotów tych wentylatorów mimo włączenia w BIOSIE funkcji Q-Fan ponieważ mają one wtyczki 3 pin i brak PWM.

BIOS jak i SpeedFan pokazuje, że wentylatory kręcą się z prędkością ponad 1600rpm:
[Obrazek: speedfant.th.jpg]

Chciałbym móc regulować obroty tych dwóch wentylatorów ponieważ strasznie hałasują i mam do was kilka pytań:
1. Dlaczego kręcą się one z prędkością ponad 1600rpm a nie 1500 jak powinny?
2. W jaki sposób mogę kontrolować obroty tych wentylatorów?
3. Próbowałem 1 z nich podłączyć pod regulator obrotów PENTAGRAM FREEZONE Fan Speed Controller P 7302 dołączony do chłodzenia Karakorum lecz nie działa, ten regulator nie reguluje obrotów tego wentylatora - dlaczego?
4. Jeśli kupię panel Scythe Kaze Q 3,5" Black to będę mógł regulować obroty tych 3 pinowych wentylatorów?

Z góry dziękuję za przemyślane odpowiedzi na moje 4 pytania

Pozdrawiam, Karol
!Foto Asus M2N-VM/DVI GeForce 7050PV | AMD Athlon 64 X2 5600 @ 3.4 GHz + Pentagram Freezone HP-120 AlCu Karakorum | Corsair DDR2 2x 1GB 667Mhz CL5 | Gainward GeForce 9600 GT 512MB | Corsair CMPSU-520HXEU | LG Flatron L227WT-PF|
8 luty 2010 18:18
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_vista Przeglądarka: opera
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy

[REKLAMA] - Reklama to próba oddzielenia człowieka od jego pieniędzy. (John Priestley)
Dzisiaj 01:03
 Reklamy Google
ruth Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 45
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #2
RE: Wentylatory 120mm 3pin - regulacja obrotów
( 8 luty 2010 18:18) Karol-PL napisał(a):  Mają one wtyczki 3pin, podłączyłem te wentylatory do płyty głównej w miejsca, które zaznaczyłem czerwonym kółkiem na zdjęciu:

Jeżeli mnie pamięć nie myli to regulację obrotów silników prądu stałego dokonuje się przez zmianę napięcia. Zatem tak naprawdę potrzebne są dwa piny i regulowane napięcie. Trzeci pin służy do pomiaru prędkości obrotowej.
Zgrubnie prędkość obrotową ustawiam w tzw. BIOS-ie, aktualnie tryb "silent", jakkolwiek jeden wentylator kręci się z prędkością ok. 1550 rpm lecz go i tak nie słychać - to kwestia jakości wentylatora.
7 marzec 2010 17:58
Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: unknown Przeglądarka: unknown
Wyślij odpowiedź 

Skocz do:

Kontakt | NEXT | Początek | Treść | Lekka wersja | RSS
PC Format | NEXT | Fotografia cyfrowa | CD-Action | Click! | Nowe Technologie