Wyślij odpowiedź 
Gentoo AMD64 - problem z X.org
Autor Wiadomość
dave5 Offline
Użytkownik
**

Wypowiedzi: 212
Poziom ostrzeżeń: 0%
Wypowiedź: #1
Cry Gentoo AMD64 - problem z X.org
Jest to czysty, niedawno zainstalowany system Gentoo AMD64 (dysponuję takimże procesorem).

Zemergowałem X-y zgodnie z instrukcją. VIDEO_CARDS="nvidia" Przy konfiguracji metodą automatyczną, wywalił błąd, że brak modułu nvidia - owszem, stery nie były zainstalowane. Zainstalowałem odpowiednią wersję sterów dla karty FX5500 (taką posiadam).

Konfiguracja zakończyła się powodzeniem (plik nie rozpoznał monitora po nazwie - ustawienia jego dotyczące były pustawe).

Odpaliłem w celu testów zgodnie z instrukcją - ekran mrugnął na inny odcień czarnego, po czym było widać tylko pustkę. Klawiatura i mysz nie reagowały (caps lock nie aktywował diody).

Półautomatyczne metody nie działają, ręczna... nie za bardzo umiem.

Pożyczyłem xorg.conf od SUSE 32bit - xorg mignął (odpalony komendą startx) i krzyczał, że nie widzi modułu dri i dri2 -> powrót do linii poleceń. Tak samo przy zakomentowanej lini traktującej o tym module.

Chodzi więc o moduł dri, którego wydobycie nie jest zbyt proste (próbowałem coś z tym zrobić ponad godzinę), czy wystarczy skonfigurować monitor? Co ze sterami? Jakieś nvidia-xconfig przed czy po udanym skonfigurowaniu monitora?

[Obrazek: userbar802541.gif]
27 styczeń 2010 22:33
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: chrome
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy

[REKLAMA] - Formuła sztuki nowoczesnej stała się bardzo prosta: prowokacja plus reklama. (Giorgio de Chirico)
Dzisiaj 20:41
 Reklamy Google
wlodarek1 Offline
Nowy użytkownik
*

Wypowiedzi: 65
Wypowiedź: #2
RE: Gentoo AMD64 - problem z X.org
Dave5 , a nie lepiej zadać takie pytanie na jakimś forum gentoo ?
Na przykład tym ;
http://forums.gentoo.org/viewforum-f-45.html
28 styczeń 2010 09:56
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux Przeglądarka: opera
dave5 Offline
Użytkownik
**

Wypowiedź: #3
Dzięki za adres - jest tam pewien znany mi z naszego forum, więc forum jest niekiepskieOczko

Jeśli chodzi o jądro: tymczasowo mam genkernel.

(Ta wypowiedź była edytowana: 28 styczeń 2010 11:53 przez dave5.)
28 styczeń 2010 11:49
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_98_nt Przeglądarka: opera
Garrappachc Offline
Imponderabilia
**

Wypowiedzi: 109
Wypowiedź: #4
Ja bym na czas testów postawił otwarte stery. Do tego powiedz mi, którą masz wersję xorg-servera. I spróbuj wywalić xorg.conf, włączyć hal (oczywiście, we flagach masz "hal", jak tuszę?) poleceniem /etc/init.d/hald start, potem startx.

[Obrazek: 7727.png][Obrazek: 8620.gif]
1 luty 2010 14:11
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux_gentoo Przeglądarka: chrome
dave5 Offline
Użytkownik
**

Wypowiedź: #5
Ważniejsze jest to:
Zauważyłem, że dostępna jest flaga USE o nazwie dri, którą przypadkowo mam włączoną. W takim razie chyba mogę z tego zrezygnować, bo nawet nie wiem co to jest. Potrzebne mi to? Mogę usunąć z flag globalnych?

Zacząłem wszystko od nowa (keywordy amd64).
Sprawa wygląda tak:
Na początku tak jak w pierwszym poście, po aktualizacji całego systemu ("--deep --update world")pojawiły się rozjazdy w wersjach, ale qrcze zapomniałem złapać komunikatPłacze
Coś w stylu:
Kod:
Cośtam o wersjach, podaje dwa numery - jeden kończy się na *20, drugi *22
[EE] failed to load nvidia kernel module

Przepraszam, postaram się podać dokładny komunikat, jeśli będzie trzeba, ale to nie to jest w tej chwili najważniejsze w tej sprawieOczko Poszukam rozwiązania w Google.

Prawie zapomniałem - w trakcie kompilacji sterów przez ekran przeleciało coś takiego (nie przerwało kompilacji):
Kod:
Kernel configuration is invalid.";               \
        echo "         include/linux/autoconf.h or include/config/auto.conf are missing.";      \
        echo "         Run 'make oldconfig && make prepare' on kernel src to fix it.";
Polecenie z trzeciej linijki niczego nie zmienia.

(Ta wypowiedź była edytowana: 10 luty 2010 18:53 przez dave5.)
10 luty 2010 18:49
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_xp_2003 Przeglądarka: chrome
Garrappachc Offline
Imponderabilia
**

Wypowiedź: #6
Jeżeli ją wyłączysz, to pozbędziesz się akceleracji 3d. Pokaż pliczek
Kod:
/var/log/Xorg.0.log

P.S. Mówiłem - ~amd64. Pakiety są świeższe, a błędów tam nie ma. Ja korzystam i wsio jest ok.
P.P.S. Zajrzyj na forum gentoo - tam ostatnio się wiele mówi o nvidii.

(Ta wypowiedź była edytowana: 10 luty 2010 18:56 przez Garrappachc.)
10 luty 2010 18:55
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: linux_gentoo Przeglądarka: chrome
dave5 Offline
Użytkownik
**

Wypowiedź: #7
Do tyldy nie mam jakoś przekonania, poza tym nie widzę potrzeby przesiadki Język

glx przecież też akceleruje 3d - w Ubuntu używałem tylko tego (w confie było tylko to).

Logi: http://pastebin.com/m5fae6dcb

(Ta wypowiedź była edytowana: 10 luty 2010 19:05 przez dave5.)
10 luty 2010 18:59
Garrappachc Offline
Imponderabilia
**

Wypowiedź: #8
Skąd instalowałeś sterowniki? Znalazłeś jakieś hałtu? Skonfigurowałeś kartę graficzną? Co pokaże modprobe nvidia?

10 luty 2010 21:48
dave5 Offline
Użytkownik
**

Wypowiedź: #9
Stery z portage, hałtu z gentoo.org (tylko instalacja), nie skonfigurowałem karty. Zaznaczam, że problem z wersją wyleciał po aktualizacji - unmerge i emerge raczej pomogą.

Co do akceleracj (z gentoo-wiki):
Cytat:To enable 3D acceleration, the GLX module needs to be activated and both the DRI and GLcore modules must be deactivated.

Może jednak spróbuję bez driOczko

(Ta wypowiedź była edytowana: 11 luty 2010 21:21 przez dave5.)
11 luty 2010 17:17
Odwiedź stronę WWW użytkownika Znajdź wszystkie wypowiedzi użytkownika Zacytuj w odpowiedzi  System operacyjny: windows_98_nt Przeglądarka: opera
Wyślij odpowiedź 

Wątki podobne lub związane z obecnym
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatnia wiadomość
  Gentoo LiveDVD -problem z odpaleniem krystusek 2 871 6 grudzień 2007 11:40
Ostatnia wiadomość: baginiak289

Skocz do:

Kontakt | NEXT | Początek | Treść | Lekka wersja | RSS
PC Format | NEXT | Fotografia cyfrowa | CD-Action | Click! | Nowe Technologie