|
Jakiej dystrybucji linux-a używacie??
|
| Autor |
Wiadomość |
reklamiarz
użyszkodnik reklamowy
|
[REKLAMA] - Redakcja zatrudni dyspozycyjne osoby do opiekania użytkowników. Gwarantujemy świetną zabawę! :)
|
|
| Dzisiaj 22:47 |
|
sirmacik
Bum.

Wypowiedzi: 125
Poziom ostrzeżeń: 0%
|
RE: Jakiej dystrybucji linux-a używacie??
Witam!
Ja od dzisiaj korzystam z Mandrivy 2008. wcześniej miałem Ubuntu (od 6.06 do 7.10) ale zrezygnowałem z niej dzisiaj... 7.10 jest strasznie niestabilna (w ciągu ostatnich 4 dni 6 reinstalek ubu z powodu problemów po instalacji poprawek bezpieczeństwa) wcześniej miałem Fedorę 7 (ta z kolei miała straszne problemy z moim sprzętem a w szczególności z kartą dźwiękową) i openSUSE 10.3 (po ok. 2 dniach korzystania ni z tego ni z owego wszystko siadło) wcześniej była Mandriva 2006 (mój pierwszy linux... Wspominam ją bardzo dobrze ale nie działało odczytywanie partycji NTFS a to było mi niezbędne... wciąż pamiętam jak mi szczena opadła jak zobaczyłem prędkość z jaką jej instalator sformatował w 20 sek. partycję z którą Winda męczyła się 40 min...  ) Jeszcze było KateOS 3.6 (tu łatwiej wymienić rzeczy które działały...) Chciałem mieć Gentoo 2007 ale jakoś nie chciało się zainstalować... Był PCLinuxOS ale ten najzwyczajniej mi się nie podobał... Poza tym to jego APT tak się ślimaczyło... Przymierzam się jeszcze do zainstalowania Jazz Linuxa (kontynuacja Auroxa) na wirtualnym komputerze... Także po ok. 5 godzinach z Mandrivą 2008 jestem z niej naprawdę zadowolony... zobaczymy jak będzie dalej...
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Marcin
http://sirmacik.net
(Ta wypowiedź była edytowana: 28 październik 2007 18:46 przez sirmacik.)
|
|
| 28 październik 2007 18:45 |
|
koziolek
Unix-friendly

Wypowiedzi: 580
|
Problem ze sprzętem? Jakaś niestabilność po aktualizacji softu? Coś tu działa, a tam nie działa i to wina tamtego? W ogóle Was nie rozumiem...
Jak mi Linux nie wykrywa sprzętu, to jest to moja wina, bo źle kernela skonfigurowałem (wystarczy jeszcze raz skompilować i OK). Jak mi się linki do bibliotek rozjadą, to dlatego, że przy zmianie API lub ABI zapomniałem o revdep-rebuild (i już wiem, którą aplikację zapomniałem przebudować). Jak mi się coś ślimaczy, to pewnie dlatego, że dałem ciała w konfiguracji systemu (np. "optymalizowałem" coś czego się nie optymalizuje, np. CFLAGS).
I nic nie zwalam na " wersję X, bo w wersji Y było OK" lub " dystrybucję A, bo na distro B było OK".
No tak, ale ja używam Gentoo, gdzie nie polega się na cudzych błędach i na cudzych konfiguracjach systemów użytych przy budowie cudzego kernela i cudzego softu. Ja robię to sam i jak nie działa, to dlatego, że ja dałem ciała. I ta pointa (wraz z wcześniejszymi cechami) podsumowuje tę używaną przeze mnie dystrybucję.
P.S. Przypadkiem proszę tego nie odbierać jako ataku na takie uwagi "działało na X, a na Y już mam problemy" - po prostu takie są problemy przy większości dystrybucjach binarnych z nie do końca dobrym przygotowaniem binarek.
Pozdrawiam, Koziołek, www.kozik.net.pl
- So... Maybe you shouldn't have hacked it.
- And why don't you try not breathing. Hurts, dunnit. (userfriendly.org)
(Ta wypowiedź była edytowana: 28 październik 2007 18:57 przez koziolek.)
|
|
| 28 październik 2007 18:56 |
|
Arabski
Fedorator

Wypowiedzi: 136
|
Mój poprzedni system (na desktopie) to Fedora Core 5. Ostatnio się przesiadłem na nowszą Fedorę 7. Parę słów o F7. Yum dużo szybszy, start systemu również. Generalnie całość chodzi szybko (p4/2.4 768M). Chyba XFS na którym to postawiłem (SGI hehe) też się do tego przykłada. Sam system jest pozbawiony wszelkiego rodzaju opatentowanych "dobrodziejstw", ale wystarczy dodać repozytorium livna i tam jest wszystko, czego do szczęścia zjadaczowi desktopu potrzeba. Tym razem wybrałem KDE, bo po spędzeniu jakiegoś czasu na PC-BSD (gdzie jest domyślnie) przekonałem się do jego funkcjonalności. Do tego domyślny zestaw programów, ma praktycznie wszystko czego potrzeba. Mail, Download Manager, Kaffeine, Amarok, Konqueror, KView, KPDF... długo by można wyliczać. Spójny wizualnie, praktycznie wszystkie programy dzielą jeden układ kontrolek (menu, itd.). Dużą zaletą również jest Control Center, gdzie praktycznie wszystkie ustawienia są na kupie.
*
|
|
| 29 październik 2007 00:50 |
|
mrblur
Świeżo upieczony
Wypowiedzi: 2
|
Pierwszy był TurboLinux Workstation, potem Mandrake, Slackware, a obecnie Gentoo - i przy nim chyba pozostanę.
TurboLinux był zbyt okrojony (i stary!), Mandrake... cóż - zachowywał się jak windows - wszystko działało po swojemu, Slack... zostałby ze mną gdyby nie jego (mała) wada - brak portage.
Gentoo - prostota i elegancja Slack-a, z wygodą i stabilnością portage... Cechuje go wszystko to, czego szukałem w dystrybucji do domu i do pracy (laptop)
|
|
| 30 październik 2007 00:06 |
|
marxy
Nowy użytkownik

Wypowiedzi: 11
|
Stosunkowo niedawno używam linuxa, jakoś wcześniej nie miałem potrzeby, a i teraz używam go tylko eksperymentalnie, chociaż zobaczymy czy w przyszłości to się nie zmieni. A co do historii moich systemów to zaczynałem od: OpenSUSE 10.3, następnie w szkole używałem UBUNTU 7.05 (na maczku), a w domu obecnie działam na KUBUNTU 7.05.1
Z OpenSUSE zrezygnowałem gdyż miałem problemy z kartą dźwiękową (dźwięk jakby był przerywany i powtarzany w kółko), ale jak mówi koziołek pewnie to była moja wina można było to łatwo naprawić
A teraz przebywam na windzie gdyż pracuję nad projektami graficznymi, a nie mam czasu na kombinowanie z programami typu WINE.
![[Obrazek: sigko2.png]](http://img49.imageshack.us/img49/7153/sigko2.png)
marxy.weblog
|
|
| 30 październik 2007 01:31 |
|
DVDos
Świeżo upieczony
Wypowiedzi: 3
|
Zaczynałem od dystrybucji user-friendly jak mandriva, próbowałem gentoo, a teraz już od dłóższego czasu siedzę na slacku. Tak właściwie to mam tendencje do ręcznego kompilowania wielu rzeczy, w tym kernela, więc w pewnym sensie można mówić że to po prostu GNU Linux.Konfigurancja systemu przez modyfikowanie przejrzyście ułożonych i dobrze opisanych skryptów to to co mi się tu podoba najbardziej. Magiczne konfiguratory moim skromnym zdaniem nigdy nie pozwolą na tak dokładną modyfikację tak wielu parametrów OSu, choć niewątpliwie są szybsze i wygodniejsze.
|
|
| 30 październik 2007 08:52 |
|
e-Informatyk
BAN
Wypowiedzi: 68
|
Instalowałem już wiele dystrybucji, głównie tych dla początkujących i średniozaawansowanych: Ubuntu ( i wszelkie jego odmiany), Fedora, Mandriva, SuSE. Dosyć długo korzystałem z Debiana (wtedy jeszcze w wersji 4.0 'Etch'). Próbowałem trochę jeszcze Gentoo, PLD, Slackware, jednak nie zdążyłem ich jeszcze poznać co sprawia że nie pracuję na nich dobrze, obecnie natomiast skupiam się bardziej na nauce szkolnej i programowania przez co bardziej zależy mi na korzystaniu z systemu jaki znam, a przy okazji stabilnym i bezpiecznym. Narzędzia jakich używam to jedynie Gedit, Screem, Fx, Pidgin, i gcc/g++. Aktualnie korzystam więc właśnie z Ubuntu
|
|
| 31 październik 2007 16:20 |
|
|
|