Witam,
tak jak w temacie postanowiłem opisać moje spostrzeżenia co do antywirów i całych pakietów IS. Miałem nieco czasu w wakacje więc się potestowało i stwierdzam że:
-
Avast - darmowy antywir choć jego skuteczność nie jest zbyt wysoka, ja sam nie polecam za bardzo.
-
NOD32 - bardzo dobry antywirus, bez wątpienia najszybszy jaki gościł na moim komputerze.
-
Norton Internet Security 2007 - w porównaniu do poprzednich wersji tego programu chodiz on nad wyraz szybko (choć nadal nieco muli). Bardoz słabo wyglądają aktualizacje - raz na kilka dni to moim zdaniem tragedia, poza tym nie zawsze działały.
-
Kaspersky Internet Security 6 - dobry ale w moim Windows XP pełnym update uniemożliwiał uruchamianie gier korzystających z PunkBuser a w tym ET = DYSKWALIFIKACJA!
-
Kaspersky Internet Security 7 - problem który występował w KIS6 zniknął, antywirus jest bardzo dobry i nie obciąża zbyt mocno komputera, zwiększyły mi się w ET pingi choć to kwestia dobrej konfiguracji programu.
-
Panda Internet Security 2007 - no tutaj nie mogę dużo napisać, antywirus nie jest dobry i u mnie baaardzo mocno obciążył komputer, szybko wyleciał.
-
BitDefender 10 Internet Security - bardzo dobry pakiet do ochrony komputera, nie przepuszcza praktycznie niczego choć ma duży wpływ na działanie niektórych aplikacji (np. zwalnia uruchamianie Firefoxa). Bardzo wygodny interfejs.
-
BitDefender 2008 Internet Security - znalazłem go pod koniec wakacji i testowałem wersję angielską ponieważ PL jeszcze nie ma. Poprawiono błędy wersji 10 i antywirus chodzi bardzo dobrze. Nie podoba mi się nowy interfejs który nie jest już tak profesjonalny (nastawiony raczej na noowbie).
-
G DATA Internet Security 2007 - jeden z najlepszych jakie widziałem, niesamowicie skuteczny pakiecik. Niestety 2 silnik wyraźnie dają o sobie znać i antywir porządnie zwalnia kompa, coś za coś.
-
F-Secure Internet Security 2007 - z powodów problemów z keyem testowałem tylko 2 godziny, coś jak G DATA tyle że chodził nieco szybciej.
-
Avira AntiVir PersonalEdition Classic - darmowy, tylko antywirus ale... jest bardzo ale to bardzo skuteczny i co ważne W OGÓLE nie mulił kompa.
-
Avira AntiVir PersonalEdition Premium - płatny, jw. dodatkowo ochrona emaili.
-
Avira Premium Security Suite - jw. tyle że pełny pakiet
Osobiście używam NODa32 + Windows Firewall + Spybot S&D ale jeżeli ktoś nie może się zdecydować lub nie chce wydawać za za dużo pieniędzy to nich zainstaluję Avirę z NEXTa